Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo a proč hájí továrnu na lži

Stop cenzuře, zachovejte svobodu slova, volají odpůrci zablokování prokremelských dezinfomačních webů. Svoboda je přitom to poslední, o co jim jde.

Celý svět zděsily a zároveň rozhořčily informace o masakrech ukrajinských civilistů, které jsou důsledkem Putinovy vražedné invaze do jejich země. Stejně nestoudné jako rozhodnutí ruského prezidenta a chování jeho okupačních vojsk je přitom také aktivita kremelské továrny na lži, která se podobné ohavnosti snaží zakrýt, popřít nebo rovnou svalit na protistranu.

Propaganda je od nepaměti nedílnou součástí válečných střetů, jejichž účastníci se snaží přikrášlit nebo naopak zatemnit realitu podle svých potřeb. Současná ruská mašinérie se však svou absurdností a kosmickou vzdáleností od reality běžným standardům vymyká, jak dokazují stále nové a nové výplody kremelských Goebbelsů. Značné části domácího publika tato masírka díky dlouhodobému působení a absenci jiných zdrojů informací dokonale vymyla mozky, takže je schopna papouškovat nesmysly o ruském mírovém poslání, denacifikaci Ukrajiny či ochraně starého dobrého světa před zdegenerovaným agresivním Západem a NATO (které přitom nikdy ve své historii Rusko ani Sovětský svaz nenapadlo).

U zahraničního publika má tato zvrhlá propaganda poněkud jiný účel. Plně uvěřit kremelským lžím je schopna pouze hrstka naprostých pomatenců, to však ani není hlavním cílem ruského mediálního snažení. Tím je vytvoření nedůvěry, kdy z různých informačních zdrojů chodí natolik protichůdné zprávy, až se jejich příjemci v tomto labyrintu ztratí a odmítají věřit takřka čemukoliv. Následně tak padají do sítí konspirační a dezinformační scény, protože i její sebešílenější fantasmagorie mohou působit srozumitelněji než informační chaos, v němž se střetává mainstreamové zpravodajství se zkazkami a výmysly tvůrců alternativní reality nezřídka živených právě Kremlem. Takto ochromená společnost, jejíž značná část odmítá věřit i běžným zprávám s odůvodněním, že všichni lžou, je pak skrze různé populisty a extremisty snazším prostředkem k prosazování ruských zájmů, protože se neshodne na základních hodnotách ani potřebách své země, natož na rozhodných krocích.

Patrné je to i při současné Putinově válce, kdy po prvotním šoku z ruské agrese a semknutí české společnosti dochází k drolení její jednoty například prostřednictvím rozsévání nenávisti vůči ukrajinským uprchlíkům nebo právě zpochybňování válečné reality, kdy někteří lidé postupně považují Putina a Zelenského za stejné viníky aktuálního konfliktu, i když jeden k vraždění vydal pokyn a druhý se mu jen brání.

Těmto ruským záměrům nahrávají mimo vlastních kanálů také různé dezinformační weby, které se po celé Evropě vyrojily. Je tak zcela pochopitelné, pokud vlády jako ta česká sáhly k utlumení této nepřátelské propagandy, jejímž hlavním cílem je rozeštvání a rozklad společnosti cílové země.

Zarážející je naopak aktivita těch, kteří mají potřebu tuto prodlouženou ruku Kremlu hájit jako nezbytnou součást demokracie a ohánějí se při tom zavádějícími argumenty o cenzuře, svobodě slova, nastupující západní totalitě či orwellovském systému. Mezi tyto samozvané, často údajně konzervativní „bojovníky za svobodu“ patří například exprezident Václav Klaus, jenž je přitom dlouhodobým a otevřeným zastáncem Ruska, které se právě systematickým potíráním nezávislých médií a jakékoliv opozice stalo neomezenou diktaturou jednoho muže. Tato zjevná nesvoboda paradoxně Klausovi nevadí, ale jak dojde na vypnutí prokremelských dezinformačních webů, je podle něj zle.

Tentýž Klaus se pak s dalším cenzurobijcem, europoslancem Janem Zahradilem, může radostí přetrhnout z Orbánova volebního triumfu v Maďarsku, přestože jednou z jeho hlavních příčin byla naprostá mediální dominance v zemi, která maďarské zpravodajství proměnila v neutuchající orbánovskou propagandu. Ne náhodou z předvolebního průzkumu vyšlo, že takřka polovina z obrovského množství voličů FIDESZu zastává i přes Putinem vyvolaná jatka na Ukrajině proruskou pozici, což je zcela zahanbující vizitka – nebo naopak skvělé vysvědčení pro kremelské tvůrce lží.

Z těchto příkladů jasně plyne, že o ochranu svobody ani odmítání cenzury Klausovi a spol., do jejichž tábora se řadí i představitelé komunistů, Okamurovy SPD nebo Trikolóry, vůbec nejde. Jinak by těžko mohli mnoho let velebit Putinovo Rusko nebo Orbána, kteří vládnou nesrovnatelně horšími praktikami, než které tak horlivě Západu vytýkají. Jejich pravou motivaci je kromě touhy po vlastní moci třeba hledat v nenávisti k Západu a jeho liberálnímu způsobu života, která je tak zaslepuje, až v rámci svého domnělého boje za svobodu fandí těm, kteří ji nejvíc pošlapávají.

Svou deklarovanou podporou nijak neregulovaného informačního prostoru přitom nevolají po pluralitě názorů, ale prosazují snahu Kremlu a jeho poskoků vtloukat do lidí své pohádky, aby v Putinovi viděli osvoboditele od zkaženého Západu, v covidu spiknutí mocných nebo v obětech ruského řádění v Buči ukrajinské herce. Přičemž Rusku bohatě stačí, aby příjemci těchto zpráv aspoň odmítali věřit opaku a tím pádem i vlastním vládám.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robin Krutil | pátek 29.4.2022 0:40 | karma článku: 43,29 | přečteno: 11366x
  • Další články autora

Robin Krutil

Mýty kolem korespondenční volby

Společně s návrhem pětikoalice zavést korespondenční volbu se opět vyrojily staré známé výtky odpůrců tohoto hlasování. I když na první pohled mohou znít seriózně, při bližším zkoumání je patrné, že jde o ryze účelové konstrukce.

29.12.2023 v 10:45 | Karma: 35,58 | Přečteno: 5711x | Diskuse| Politika

Robin Krutil

Jak Mohamed (ne)vyvraždil Mekku

Téma islámu je horké dlouhodobě, v současné době je kvůli konfliktu v Gaze i narůstající migraci do Evropy ještě žhavější než obvykle. Což bohužel vede také k vymyšleným báchorkám, jimiž se ohánějí zarputilí "muslimobijci".

24.11.2023 v 5:30 | Karma: 10,28 | Přečteno: 441x | Diskuse| Společnost

Robin Krutil

Zvrácený svět kardinála Duky: smrt je menší zlo než dva otcové

Strašidelnou, ale o to výmluvnější sondu do své duše poskytl kardinál a někdejší pražský arcibiskup Dominik Duka při svém kázání v Koclířově, jehož přepis se objevil na jeho facebookovém účtu.

8.9.2023 v 5:00 | Karma: 22,03 | Přečteno: 850x | Diskuse| Společnost

Robin Krutil

Paroubkova kremelská snůška lží

Jiří Paroubek se v politickém důchodu stal urputným advokátem Kremlu, což dělá prostřednictvím lží a zcela nesmyslných konstrukcí. Bohužel k tomu však dostává exkluzivní prostor v MF DNES a na iDNES Premium.

31.7.2022 v 3:00 | Karma: 36,18 | Přečteno: 1533x | Diskuse| Společnost

Robin Krutil

Ukrajinci umírají a zastánce Putina dál šíří bludy

Ještě na konci ledna komentátor MF DNES Petr Drulák tvrdil, že Rusko nemá zájem vtrhnout na Ukrajinu a krizi eskalují cynické anglosaské státy. Ani poté, co Putin rozpoutal masové zabíjení, Drulák neprojevil špetku sebereflexe.

27.2.2022 v 11:12 | Karma: 32,39 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  15:43

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu podle něj došlo...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  15:43

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu podle něj došlo...

Modlím se za Fica, uvedl Babiš. Politici odsuzují útok na slovenského premiéra

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  15:42

Aktualizujeme Český ministr vnitra Vít Rakušan důrazně odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica, který...

Rusko hlásí znovudobytí Robotyne na jihu. Snaží se o postup, uvedl Kyjev

15. května 2024  14:54

Sledujeme online Ruské ministerstvo obrany hlásí dobytí vesnice Robotyne v jihoukrajinské Záporožské oblasti, kterou...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  14:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3087x
Dlouholetý novinář MF DNES a iDNES.cz, sportovní fanoušek, nadšený cestovatel po světě. Můj životní postoj se dá shrnout slovy: když můžeš pomoct, tak pomoz, když ne, tak aspoň neubližuj.

Seznam rubrik