Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mýty kolem korespondenční volby

Společně s návrhem pětikoalice zavést korespondenční volbu se opět vyrojily staré známé výtky odpůrců tohoto hlasování. I když na první pohled mohou znít seriózně, při bližším zkoumání je patrné, že jde o ryze účelové konstrukce.

Zásadní argument pro hlasování na dálku je přitom stěží zpochybnitelný. Jde totiž o zpřístupnění účasti ve volbách, tedy toho nejzákladnějšího rysu demokracie, co největšímu počtu lidí, kteří mají na hlasování právo. V současném ryze prezenčním modelu je totiž stovkám tisíc Čechů pobývajícím v zahraničí výrazně ztíženo se voleb zúčastnit tím, že musí k urnám urazit dlouhou, mnohdy několik tisíc kilometrů měřící cestu. Je absurdní, že i při možnostech 21. století je obrovské množství lidí z voleb fakticky diskvalifikováno třeba kvůli tomu, že plní pracovní nebo studijní povinnosti.

Nebo má snad někdo logické vysvětlení, proč by se základního demokratického aktu neměl zúčastnit někdo jen proto, že se zrovna nachází na zahraniční misi, služební cestě nebo navštěvuje univerzitu v cizině?

První z hlavních výhrad, jíž se ohánějí kritici korespondenčního hlasování, se týká možných manipulací a s nimi spojené ztráty důvěry v hlasovací proces. Dnešní opozice se při tom odvolává na příklad z Rakouska. Tam se skutečně muselo druhé kolo prezidentské volby v roce 2016 opakovat, ale důvodem nebyla snaha o manipulaci, nýbrž příliš brzké sčítání korespondenčních hlasů. Ústavní soud, který opakování voleb nařídil, konstatoval, že neexistují žádné indicie naznačující snahu o podvod. Šlo tedy o čistě formální záležitost, navíc v rámci Evropy zcela ojedinělou. Korespondenční volba funguje ve víc než dvaceti zemích EU - v některých už dokonce desítky let - bez zádrhelů, takže ohánění se jedním rakouským případem je zcela tendenční. Pochybnosti samozřejmě provázely i poslední prezidentské volby v USA, kde však poražený Donald Trump své tvrzení o zfalšovaném hlasování nedoložil žádným pádným důkazem. Korespondenční volba navíc funguje v USA už od konce 19. století a od té doby ji zpochybnil až právě Trump, což svědčí víc o něm než o proceduře jako takové.

Druhá výtka se týká ztráty svobodného a tajného charakteru hlasování. Tato obava zní věrohodněji, ale opět se stačí podívat po ostatních zemích, které už se ke korespondenčnímu způsobu přiklonily a zůstaly u něj. Copak by se samy dobrovolně vzdaly toho nejdůležitějšího předpokladu férových voleb? Pochopitelně nikoliv. V dnešní době, kdy se na dálku vyřizuje kde co, navíc existuje dostatek možností, jak anonymitu hlasování zaručit. A pokud se někdo ohání paranoidními představami, jak domnělý manipulátor nutí svou oběť vložit do obálky jím připravený hlas, tak se dá namítnout, že stejně tak může ve volební místnosti dohlédnout na to, že oběť zamíří za plentu s předem nachystaným volebním lístkem.

Do třetice pak odpůrci poukazují, že poštovním hlasováním mohou dění v Česku ovlivňovat i lidé, kteří k němu nemají pevný vztah, protože v něm nežijí. To sice mohou, ale pokud s naší zemí zpřetrhali veškeré vazby a o dění v ní se nezajímají, proč by to dělali? A pokud situaci v Česku sledují, protože se do něj plánují vrátit nebo v něm žijí jejich příbuzní a přátelé, proč by nemohli do voleb promluvit?

Všechny tři zmíněné hlavní výhrady jsou pouze zástupné. Kdyby nebyly, těžko by hnutí ANO mělo ještě před třemi lety zavedení korespondenční volby ve vládním programovém prohlášení. Skutečný důvod, proč spolu s SPD proti ní nyní tak brojí, je jednoduchý - výsledky předchozích voleb jasně ukazují, že krajané hlasující v zahraničí na populistický styl těchto i jim podobných partají neslyší a drtivě podporují současné vládní strany. Což není nic překvapivého, protože dlouhodobější uplatnění v cizině najdou většinou vzdělanější lidé, kterým Babiš s Okamurou obecně neimponují ani v Česku.

Dá se samozřejmě namítnout, že stejně jako ANO a SPD vystupují čistě kvůli svým zájmům proti korespondenční volbě, pětikoalice při jejím prosazování rovněž kalkuluje, a to s vyšším počtem hlasů pro ni. To je do velké míry nejspíš pravda, ale pořád platí, že zpřístupnění hlasovacího procesu více oprávněným voličům je rozhodně pro demokracii prospěšnější, než když se mnoha lidem naopak hlasování de facto odpírá.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robin Krutil | pátek 29.12.2023 10:45 | karma článku: 35,58 | přečteno: 5711x
  • Další články autora

Robin Krutil

Jak Mohamed (ne)vyvraždil Mekku

Téma islámu je horké dlouhodobě, v současné době je kvůli konfliktu v Gaze i narůstající migraci do Evropy ještě žhavější než obvykle. Což bohužel vede také k vymyšleným báchorkám, jimiž se ohánějí zarputilí "muslimobijci".

24.11.2023 v 5:30 | Karma: 10,28 | Přečteno: 441x | Diskuse| Společnost

Robin Krutil

Zvrácený svět kardinála Duky: smrt je menší zlo než dva otcové

Strašidelnou, ale o to výmluvnější sondu do své duše poskytl kardinál a někdejší pražský arcibiskup Dominik Duka při svém kázání v Koclířově, jehož přepis se objevil na jeho facebookovém účtu.

8.9.2023 v 5:00 | Karma: 22,03 | Přečteno: 850x | Diskuse| Společnost

Robin Krutil

Paroubkova kremelská snůška lží

Jiří Paroubek se v politickém důchodu stal urputným advokátem Kremlu, což dělá prostřednictvím lží a zcela nesmyslných konstrukcí. Bohužel k tomu však dostává exkluzivní prostor v MF DNES a na iDNES Premium.

31.7.2022 v 3:00 | Karma: 36,18 | Přečteno: 1533x | Diskuse| Společnost

Robin Krutil

Kdo a proč hájí továrnu na lži

Stop cenzuře, zachovejte svobodu slova, volají odpůrci zablokování prokremelských dezinfomačních webů. Svoboda je přitom to poslední, o co jim jde.

29.4.2022 v 0:40 | Karma: 43,29 | Přečteno: 11366x | Diskuse| Společnost

Robin Krutil

Ukrajinci umírají a zastánce Putina dál šíří bludy

Ještě na konci ledna komentátor MF DNES Petr Drulák tvrdil, že Rusko nemá zájem vtrhnout na Ukrajinu a krizi eskalují cynické anglosaské státy. Ani poté, co Putin rozpoutal masové zabíjení, Drulák neprojevil špetku sebereflexe.

27.2.2022 v 11:12 | Karma: 32,39 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Izrael se bojí, že zabředl do válečného patu. Neví, jak z toho ven

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3087x
Dlouholetý novinář MF DNES a iDNES.cz, sportovní fanoušek, nadšený cestovatel po světě. Můj životní postoj se dá shrnout slovy: když můžeš pomoct, tak pomoz, když ne, tak aspoň neubližuj.

Seznam rubrik